Mii de tone de deșeuri sunt depozitate ilegal pe terenuri virane și de-a lungul Centurii Bucureștiului, Capitala fiind, practic, înconjurată de gunoaie. Focarul de infecție nu poate fi trecut cu vederea, oamenii se află într-un real pericol, fiind aruncat nu numai deșeuri menajere, dar și materiale de construcții și chiar animale moarte.
Gunoaiele bucureștenilor sunt aruncate la întâmplare și, astfel, duc la contaminarea solului, aerului și a pânzei freatice. ”Zeama” care se scurge din gunoaie este încărcată cu substanțe toxice, iar ea se scurge în pânza freatică. Aceasta, la rândul ei, migrează pe zeci de km în subteran și astfel ajunge în apa potabilă, chiar în fântânile oamenilor, transmițând boli grave celor care beau sau se spală cu apa infectată.
Din păcate, toate acestea se întâmplă sub ochii autorităților incapabile să ia o decizie pentru a stopa dezastrul ecologic abătut asupra bucureștenilor.
Ministrul Mediului, Tánczos Barna – în timpul unei emisiuni televizate din 20 aprilie -, spune că de vină pentru această situație în care se află țara noastră și Capitala sunt primăriile, existând ”o mentalitate de Ev Mediu”.
”Este iresponsabilitatea incredibilă a autorităților publice locale și a cetățenilor, pentru că aceste gunoaie ajung pe câmpuri, pe șosele, în șanțuri, în lacuri, în râuri, din cauza nepăsării și a mentalității de Evul Mediu. Eu nu pot să înțeleg cum cetățenii sau autoritățile pot lucra sau trăi în acest fel”, a declarat ministrul Mediului, Tánczos Barna.
Totodată, Tánczos Barna a subliniat faptul că Bucureștiul este cu mult în urmă față de celelalte capitale europene la capitolul serviciilor de salubrizare și depozitare a deșeurilor și ar trebui să facă ceva pentru a recupera acest decalaj: ”Este o realitate dură, dar suntem rămași în urmă. Primăriile de sector și Primăria Generală trebuie să vină să organizeze mai bine serviciul public de salubrizare, modalitatea de depozitare și de sortare. Rețetele există, nu trebuie să inventăm apa caldă, trebuie mai multă implicare. Eu nu pot să concep ca un primar care nu a rezolvat problema salubrizării și a depozitării deșeurilor în comuna, orașul, municipiul, capitala respectivă, să câștige din nou alegerile”, a mai spus Tánczos Barna, potrivit qmagazine.ro.
Depozitarea în siguranță a deșeurilor produse pe raza administrativă a Municipiului București îi revine, conform legii 101/2006, primarului general, Nicușor Dan și Consiliului General al PMB.
Gestiunea deșeurilor într-un oraș cu peste 4 milioane de locuitori reprezintă o responsabilitate enormă iar primarul general Nicușor Dan a avut recent mai multe întâlniri cu departamentele de specialitate din PMB și în cadrul interpelărilor au fost discutate problemele legate de deșeuri și strategia viitoare privind gestiunea deșeurilor într-un oraș care produce zilnic circa 3 milioane de kilograme de gunoaie.
Întâlnirile au rămas însă fără efect, acestea fiind realizate tot cu departamentele din cadrul PMB și cu vechii consultanții externi de mediu care au susținut o strategie deficitară a gestionării deșeurilor în capitală împreună cu fosta conducere a PMB ajungându-se astăzi în situația în care Bucureștiul este înecat în gunoaie.
PMB arată ministrului mediului Tánczos Barna deficiențele din cadrul ministerului din subordine, deficiențe ce favorizează avalanșa de deșeuri care îneacă Bucureștiul.
Față de acuzațiile ministrului mediului, replica PMB nu a întârziat să apară și aceasta se referă la funcționarea deficitară a agențiilor de protecția a mediului aflate în subordinea Ministerului Mediului, care avizează ilegal și dau autorizații de mediu societăților de salubrizare și agenților economici care transportă deșeurile fără ca aceștia să întrunească toate condițiile prevăzute de lege.
Surse din PMB citate de Ziua News arată că ”în baza acestor autorizații ilegale deșeurile municipale sau deșeurile din construcții sunt încărcate de la generatorii de pe raza Municipiului București și sunt transportate ulterior pe câmpurile, terenurile virane și chiar lacurile din capitală și din jurul acesteia, fără să existe prevăzută o trasabilitate clară a acestor deșeuri care să fie menționată specific în autorizațiile de mediu eliberate de Agenția pentru Protecția Mediului București. Dacă ministrul mediului Tánczos Barna ar face ordine la Agenția pentru Protecția Mediului București, iar această agenție ar respecta legea și ar elibera autorizații de mediu care să prevadă trasabilitatea deșeurilor de la generator până la locul de tratare, sortare, depozitare, cu un circuit neîntrerupt care nu ar mai permite descărcările abuzive, Bucureștiul nu ar mai fi în această situație dificilă”.
Este un adevărat dezastru în care trăiesc bucureștenii ca urmare a gunoaielor care i-au invadat. Dar de vină sunt și abuzurile făcute de Agenția pentru Protecția Mediului București, care a eliberat începând cu anul 2019 și până în prezent mai multe autorizații ilegale de transport al deșeurilor municipale la diverse stații de transfer improvizate sau în localități aflate la mai mulți kilometri în afara Bucureștiului, pierzându-se în acest fel trasabilitatea, deșeurile ajungând – în final – pe câmpurile virane din interiorul Capitalei și din jurul acesteia.